понедельник, 30 мая 2016 г.

Диктанти

 Пропоную диктанти та списування (на вибір - 20 диктантів та 10 списувань). Крім того у кожній роботі потрібно буде виконати звуко-буквений аналіз підкресленого слова та розбір виділеного речення (позначити слова-предмети, ознаки, дії, підкреслити підмет та присудок).
                                                                    Гніздечко
       Школярі йшли полем. Блакитне небо дихало на землю теплом. Жита виблискували на сонці. Діти збирали колоски. Раптом Юрко побачив гніздечко. У ньому лежала суха травичка і м’які  стебельця. Це було гніздечко жайворонка.

 Домашня робота
      Павлик виконував домашню роботу. Він писав слова і речення. А потім учив вірш. Павлик добре виконав домашню роботу. Після того він малював в альбомі весняні квіти. Учитель Віктор Павлович похвалив Павлика.

 Жук
      Великого чорного собаку звали Жук. Коля й Ваня підібрали Жука на вулиці. У нього була перебита нога. Коля й Ваня разом доглядали його. Ніжка у собаки зрослася. Жук залишився вірним другом хлоп’ят.
  
Іжак
         У Володі в п’ятницю день народження. Друзі йому подарували альбом і кольорові фарби. Тато приніс Володі маленького їжака. Їжачок п’є молоко. Котик Мурчик хотів погратися з їжаком та поколов свої лапки.
 ***
      Була весна. Дніпро котив свої могутні води. У лодії сидів князь Святослав. Під дужими ударами весел вона швидко линула вперед. Позад неї на блискучому лоні стелився запінений слід. Перед Святославом в усій величі поставав древній город над Дніпром.
 ***
    З дерева стрибнула руда білочка. Вона почала розгрібати сніг під ялинкою та шукати свої запаси. Вона їх ще з осені приховала. Раптом впала шишка. Зраділа білочка. Вона сіла на пеньок і почала її гризти.
  
Пізня осінь
      Давно вже зібрали врожай. Поля стояли порожніми. Почалась оранка на зяб. День і ніч гули на полях трактори. Вони прорізували осінню млу своїми вогниками.
       Сіяв на лан дрібний дощик. Він поливав і поїв землю.
 *** 
      Земля ще не просохла після дощу. Косарі поспішали впоратися з урожаєм. Скрізь гули комбайни. Вони плавали по золотому морю. У чистоту п’янкого аромату степів просочувався знайомий Петрику дух механізмів.
 ***
У рясному білому цвіті потонули вишневі сади. Ліси й луки вбралися в зелень і квіти. Прозорою і теплою стала вода в річках та озерах. У гаях заспівали солов’ї. Витьохкують, щебечуть! Радіють люди пісням птахів.
 *** 
       В ялиновому лісі завжди багато звуків. І пташки люблять ялиновий ліс. Їх приваблюють шишки. Ось шишкарик. Він витягує з шишок насіння. Шишка слизька. Шишкарик не може втримати її і хапає іншу. 
***
     Пишні села в цім краю бувають весною. Дружньо цвітуть садки. Одне з сіл стоїть на високому пагорбі й виблискує яблунями та черешнями проти сонця. Десь на широкій долині розлився довгий ставок. Кругом нього над самим берегом біліє смуга садків.
 ***
      Петрусь любить читати казочки. Його улюблений казковий герой Котигорошко. Він викликає захоплення своєю сміливістю та мужністю. Петрусь хоче вирости схожим на нього. Для цього хлопець тренує свої м’язи. Він виховує в собі витримку і сміливість.
 ***
     Надвечір ріка вже ревла і клекотіла. Вона намагалася вирватися з берегів, затопити і змести все на своєму шляху. З шаленою швидкістю мчали величезні брили льоду. Ці брили наздоганяли одна одну. Вони з гуркотом тріскалися і знову поспішали.

 Річка
     Через село протікала річка. Весною в ній було багато води. Річка була швидка і весела. І завжди кудись поспішала. Ні хвилинки не стояла на місці. А влітку річка міліла.

 Перша пороша
     Тоненький льодок вкрив маленькі озерця. Закінчилося полювання на водяну дичину. Сірі хмари нависли над землею. Починають спускатися перші кудлаті сніжинки. Вони тихенько сідають на зелені мохи і гілля дерев. Випала пороша.
  
Наш добрий хліб
    Люди сіють хліб. Зерно росте і стає колосом. Воно радує нас урожаєм. До землі звикають з дитинства. Відкрити для себе таємницю хліба є великим щастям. Пізнай його пахощі з колоска!
 ***
      Мороз скував береги і засклив ставок суцільною дзеркальною шибкою. Проміння відсвічувалось у цьому дзеркалі. Край берега витанцьовували сонячні зайчики. А на ставу проти вранішнього сонця виблискував рівний і чистий перший льодок.
  
Лісові дзвіночки
      Дівчинка Олеся була в лісі. Аж чує: щось дзвенить. Прислухалась. А то лісові дзвіночки. Хто ж це дзвонить тими дзвіночками? Заглядає Олеся в квітку. Аж там золоті трудівнички-бджілки медок беруть.
  У лісі
      Щедро світить ясне сонечко. Дихає теплесенький вітерець. Дзюркочуть веселі струмочки. буйно цвітуть проліски. Дзвенить спів пташок. Дятел дзьобом стукає по корі дерев. Він шукає черв’яків. Закувала зозуля. Гарно в лісі весною!

  Лісове свято
    Засвистів, затьохкав у кущах соловей. Цвітуть фіалки і конвалії. Над ними літають метелики і бджоли. Дзвінко кує зозуля. Дикі голуб’ята виробляють у повітрі різні фігури. Чути барабанний дріб дятла.
  ***
     Широко ллється пісенна ріка. Вона єднається з мелодійним рокотом потоку. Причаїлися гори. Вони повиті місячним сяйвом. Їх наче заворожила краса неосяжних степів. Вони зримо виростають з пісні.

 ***
       У Київській Русі жили слов’яни. Їхнє життя залежало від сил природи. Слов’яни зробили ці сили своїми богами і поклонялися їм. Вони обожнювали дерева і трави. Охороняли річки й колодязі. Весною проводили свята на їхнє пошанування.

 ***
     Я йшов лісом і збирав кольорові листочки. Біля мене заворушилась листяна кулька. Я торкнув її ногою. Та це їжак. Він збирає осінні листочки. З них їжачок зробить м’яку постіль на зиму.

 Червень
     Червень - перший літній місяць. Місяць соковитих черешень і запашних полуниць. Місяць першої сіножаті та найдовших днів року.
     Раненько прокидається червневий день. Умиється росою і крокує по землі бадьорий і усміхнений. З’явилися перші літні грибочки.


Золота осінь
    Осінній день. Земля вкрита килимом. Крізь віти дерев видніється синє небо. Сонячним промінням зігріті золоті берізки та клени. Вони стоять мов зачаровані в цьому лісовому царстві. Тільки стрункі сосни та ялинки пишаються своїм зеленим гіллям.

 ***
      На дні моїх споминів горить маленький та міцний вогонь. У ньому сяють сині, червоні та золоті промені. Це вогонь у кузні мого батька. Я думаю, що запас його я взяв дитиною в свою душу. Він не погаснув і досі.

 ***
    Деякий час Дніпро линув між двох високих кам’яних берегів. Вони нагадували вузькі ворота. Там вої опустили у воду весла, могли спочити на широкому плесі. Далі посеред Дніпра височіли скелі й зеленіли ліси на острові Хортиця.

 ***
    Народне свято Івана Купала  припадає на початок липня. Цього дня сонце рано сходить. Трави й квіти набирають найбільшої сили, а опівночі, за народним повір’ями, цвіте папороть. У цей день люди прикрашали будинки, дівчата плели вінки з квітів і трав.
  
Помічники
    На фермі багато телят. Годувати й  напувати їх допомагають дояркам школярі. Одного разу захворіла Лиска. Костик і Віталик цілі дні були на фермі. Вони напували Лиску водою. Скоро теля одужало.

 ***
    Серед тропічних лісів Азії та Африки ростуть хлібні дерева. Плоди цього дерева їдять у сирому та вареному вигляді. З напівстиглих плодів готують різні напої. Із стиглих плодів люди печуть пудинги і тістечка.

 ***
    Собака Пірат прожив у нас довго. Він любив допомагати в господарстві. Пірат носив з огороду огірки в зубах. Потім складав їх у саду в одну купку. Іноді Пірат випивав зайві курячі яйця.

Комментариев нет

Отправить комментарий